2013
32 cm hoog,
22 cm doorsnede
brons

Bokaal 2013

De Bokaal 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland is toegekend aan Hennie ter Bogt uit Vragender. Hij ontvangt de prijs voor zijn inzet op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. De bokaal werd uitgereikt op 27 september 2013 door de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje.

Voor het beeld heb ik de grondvorm van het Vragender Veen en het Korenburgerveen als uitgangspunt genomen en dit naar de derde dimensie vertaald. 
Het beeld loopt naar boven taps toe, waarbij de grondvorm beneden hetzelfde is als boven. Door de complexe grondvorm en het taps toelopen naar de bovenkant is het model voor het beeld in eerste instantie uitgevoerd in hout, dat in laagjes gezaagd is onder een bepaalde hoek.
 

 

Daarna is het houten model in was gegoten.

Ik werk vaak met combinaties van beeld en taal. Ook in dit geval vind ik het noodzakelijk om woorden en tekens te gebruiken. Het beeld heeft iets weg van een tafelberg, hoewel de bovenkant naar een kant schuin afloopt. Aan de bovenkant is een flauwe holte waarop de namen en straten van het Vragender Veen en het Korenburgerveen aangebracht zijn.
Het beeld heeft zo een herkenbaarheid en tegelijkertijd houdt het zijn abstractie;
bijna alsof men een stuk aarde in handen heeft.
Uiteindelijk is het beeld  in brons gegoten en heeft een donkere kleur gekregen refererend aan het Veen, waarbij de lijnen bovenop en aan de zijkant een heldere bronskleur gekregen hebben.