Singularity
staal, karton, linten, gedicht
9.00x3.50 m
2015


SINGULARITY

Een 'Zwart gat': een object in het heelal dat zo zwaar is dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Een zwart gat is een plek waar bestaande natuurwetten worden vervormd en gebroken.
Een zwart gat heet ook wel een singulariteit. Een singulariteit is in het algemeen een ongewoonheid, iets waar de normale regels niet meer geldig zijn, niet meer toegepast kunnen worden.


In het werk 'Singularity' neemt de ‘stad’ als gegeven een centrale plaats in. De complexiteit van straten en patronen van geluiden , geuren en sporen. Samen vormen ze een ondoorzichtig, gelaagd gegeven, dat op alle mogelijke manieren en vanuit verschillende perspectieven bekeken kan worden.

Het is intrigerend te leven in een stad die men als herkenbaar ervaart , terwijl die stad van dag tot dag in beweging is, bijna als een zelfstandig levend organisme. Oncontroleerbaar. Onkenbaar.
Zo ontstaat De Onverklaarbare Stad; een zoektocht naar de geheimen van de stad in de vorm van sporen, lijnen, volumes en gedachten die bij elkaar gebracht worden.

Singularity is een installatie, een driedimensionale tekening met echt of fictief perspectief, met driedimensionale stalen constructies , lijnen van linten en zwarte architectonische vormen van karton, die een zwaarte suggereren die er niet is.   
Een installatie waarin twee- en drie dimensionale vormen opgenomen zijn in een patroon van lijnen en sporen.

Een lijn die iets weet
Die meer weet dan men kan bedenken
Een lijn die eindeloos vraagt
De ruimte in gaat
Meegetrokken wordt in het donkere

Een fragment uit het gelijknamige gedicht 'Singularity'
Het hele gedicht is terug te lezen onder het item Poëzie.